Grunnen til forsinkelsen er ikke klar. I artikkelen i forbruker.no blir det nevnt at rettighetsproblematikk er noe NRK måtte avklare før tjenesten ble offentlig tilgjengelig. Siden NRK kun lanserer egenproduserte program, er det vanskelig å skjønne at dette alene kan være grunnen til den kraftige forsinkelsen.
At NRK er konservativ med tanke på rettigheter er det derimot mindre tvil om. Det gjenspeiles i den noe dramatiske informasjonsplakaten som vises i begynnelsen av hver podcast-video:
Dette programmet er beskyttet av Åndsverkloven, og kan ikke brukes til annet formål enn privat bruk. All annen bruk, mangfoldiggjøring, kopiering og offentlig fremvisning av programmet er strengt forbudt.
Dette kan kanskje tyde på at en noe 'proteksjonistisk', kommersiell tankegang sitter dypt i NRK-organsiasjonen.
NRK burde, etter min mening, i mye større grad utnytte og tydeliggjøre allmennkrinkastingsrollen på Internett. Som Public Service-kanal burde det meste ligge til rette for en mer internettvennlig tone, i form av feks en Navngivelse-IkkeKommersiell-IngenBearbeidelse 2.5 Creative Commons-lisens.
Desverre er ikke en norsk oversettelse av lisensen tilgjengelig idag, men det jobbes med saken. Forhåpentligvis er det noe NRK vil vurdere i fremtiden.
På den positive siden er det flott at digitale videoklipp fra NRK nå endelig er tilgjengelig i et produsent- og plattforuavhengig format på Internett.
Frem til nå har NRK kun benyttet det proprietære Windows Media-formatet til videofiler. Dette har betydd at alle som benytter andre operativsystem enn Microsoft Windows (som UNIX, Linux og Mac) har blitt lukket ute, eller overlatt til alternative løsninger. Løsninger som i beste fall fungerer nesten like bra som på Windows.
Filformatet MPEG-4, som NRK benytter i sine videopodcaster er, til tross for det noe misvisende podcast-navnet, en åpen standard. Det betyr at nær sagt alle operativsystem, mobiltelefoner, iPoder, PSP-er og andre digitale dingser som kan spille av video, støtter NRK-podcastene.
Foreløpig er det sju ulike videopodcaster som er tilgjengelig: 'Siste nytt', 'Dagsrevyen', 'Dagsrevyen 21 med Norge i dag og sport', 'Oddasat', 'Kulturnytt', 'Urix' og 'Nyheter på tegnsråk'.
Du finner en oversikt med RSS-lenker her, eller du kan abonnere på dem i iTunes ved å følge lenkene under:
(Dagsrevyen og Dagsrevyen 21 er foreløpig ikke registrert i iTunes)
4 kommentarer:
Når det gjelder forbehold og proteksjonistisk holdning er det mer på grunn av rettighetsklarering utover det som NRK har kontoll på.
De fleste av NRKs programmer inneholder klipp og deler som NRK ikke har fulle rettigheter til. Når vi nå legger dette ut som videopodcasts må vi bare godta at enkelte av de andre som sitter på rettigheter i forhold til deler av innholdet ikke lar oss legge det ut med for eksempel en creative commons lisens.
Det skjønner jeg ikke. Dvs jeg skjønner at andre parter kan være skeptisk, men det er vel mest av uvitenhet. Vi snakker jo her om en meget streng Creativ Commons lisens.
Hvorfor skulle det være vanskeligere å legge ut Dagsrevyen eller Norge i dag som podcast, enn det er å legge dem ut for streaming på Nett-TV?
Og hvorfor må NRK slenge en truende informasjonplakat i ansiktet hver gang jeg skal se en NRK-podcast?
Hvorfor bruker de ikke en slik plakat foran alle program, også på fjernsyn?
Hva er NRK så redd for når det gjelder podacasting?
Før dette tar av i helt paranoide fantasier, ikke bare fra NRK men tydeligvis også fra podkastabonnentene, kommer en liten oppklaring fra podkastansvarlig i NRK:
Rettighetsspørsmålet har lite å gjøre med forsinkelsen av podkastlanseringa. Det er en tolkning fra journalisten og leseren...Men den store forskjellen på streaming og podkasting er selvsagt at podkastinga overlater fila helt til brukeren. Streaming er påsyn, for de som ikke har rippere og håndterer slikt. Vi har adskillig større begrensing på hva vi kan podkaste enn hva vi kan streame. Men med nyhetsprogrammene begrensa det seg stort sett til opphavsrett for vignettmusikken, som er avklart med TONO og utøverne. Filene er ikke beskyttet på noen måte, så det er en raus innstilling fra NRK. Men ja, plakaten foran er kanskje i overkant dramatisk. Så ikke bli overrasket om den brått er borte. Selv om dem samme opphavsrettem fortsatt hefter ved podkastfilene.
- Paul Jørgensen
Hei. Takk for kommentaren.
For det første tror jeg verken NRK eller undertegnede er på vei til paranoia. Forskjellen er vel heller enn noe ulik tilnærming til digitale medier ;)
Så til pådcastingen. At det skal være forskjell på streaming og podcasting er , slik jeg ser det, et mer eller mindre konstruert skille og det skaper samtidig et unødvendig rettighetsproblem. Det er ikke alltid kartet stemmer med terrenget, og det mener jeg er problemet med dette skillet.
Som eksempel: Alle som ser NRKs Nett-TV med en Mac kan laste ned programmene ved å velge "Arkiver som..:" i nettleseren, uten bruk av "rippe-programvare".
Årsaken er at NRK benytter Windows Media. Man må da som macbruker bruke tredjeparts programvare for å se innholdet på Nett-TV. Det vanligste alternativet, og det som også Microsoft anbefaler, er Flip4Mac. Denne QuickTime-plugin'en laster filen progressivt inn i QuickTime, og du har dermed hele filen på disken om du velger "Arkiver som" i nettlesereren.
Nå kan det argumenteres at man må være 'litt' kyndig for å vite om dette, men uansett tror jeg det er uinteressant for de aller fleste å ta vare på de store filene. Sett er sett.
Jeg tviler altså sterkt på at verken ripping eller fildeling av NRKs program kommer til å bli et problem for NRK. Verken for NRKs Nett-tv eller det nylig lanserte podcast-tilbudet. Og som en lisensfinansiert allmennkringkaster burde uansett spredning av programmer være den minste bekymringen (i alle fall disse som nå podcastes). Jo flere som ser eller hører NRKs nyhets- og aktualitetsmagasin / programmer, jo bedre.
Når du sier at NRK er "raus som ikke beskytter podcastfilene" understreker det bare mitt poeng om NRKs konservative holdning til rettighetsspørsmål. Det burde være en selvfølge. Det skulle jo også bare mangle at man ikke låser NRKs programmer til Apple eller Microsofs programvare eller hardware.
Det sier seg også selv at NRKs programmer er beskytet av Åndsverkloven, både når det sendes over eteren og på nett. Den Hollywood/FBI-inspirerte advarselen kan med fordel, for både NRK og seerne, fjernes.
Legg inn en kommentar