lørdag, januar 20, 2007

Danmarks Radio MÅ bruke Åpne Standarder


Fra og med 1. januar i år innførte Danmark en ny lisensordning for 'allmennkringkasting'. Den såkalte 'medielisensen' innebærer at alle apparater og dingser, som på en eller annen måte kan motta billedprogrammer og -tjenester, er lisenspålagt.

I praksis betyr dette at det altså ikke lenger kun er tradisjonelle fjernsynsapparat som nå krever lisens. Datamaskiner med tv-tunere eller Internett-tilknytning bedre enn ISDN (fra 256 kb/s og oppover), samt alle digitale dingser som 3G mobiltelefoner, iPod video, PSPer og andre duppeditter som kan spille av video direkte fra nettet, er nå inkludert i lisensordningen. Lisensen er et engangsbeløp pr husstand, og dekker eventuelt alle 'mottakere' som man har, eller anskaffer seg.

Et annet resultat av den nye medielovgivningen i Danmark, er at Danmarks Radio (DR) nå er pålagt å bruke åpne standarder i sin kringkasting på Internett.

Den nye Public Service-kontrakten for perioden 2007-2010, som ble skrevet under av danmarks kulturminister den 3. januar i år, inneholder blant annet følgende punkter:

  • DR skal tilbyde public service-indhold på alle relevante teknologiske platforme.
  • DR har i den forbindelse mulighed for at producere public service-tjenester, der er specielt udviklet til disse platforme.
  • DR skal anvende åbne standarder i forbindelse med on-line-virksomheden.
  • Der kan - bortset fra virksomhed i tilknytning til DRs ensembler mv. - ikke kræves brugerbetaling for public service-ydelser.


Om kort tid er det altså ikke bare microsoftkunder som fullt ut kan nyttegjøre seg av DRs video- og lydinnhold på Internett, men også linux og macbrukere.


Kanskje er det lov å håpe på at kringkastingen i Norge også tar etter våre danske venner. Kanskje et felles nordisk samarbeid mellom de nasjonale allmennkringkasterene, om en god løsning basert på åpne standarder, kan være en god idé?

Ingen kommentarer: