mandag, januar 29, 2007

Forbrukerombudets håpløse kamp

Sent i mai i fjor vår initierte Forbrukerombudet kampen mot Apples binding mellom iPoden og iTunes Store. Forbrukerombudet mener at Apples Digital Rights Management (DRM), FairPlay, strider mot norsk forbrukerlovgivning og virker konkurransevridende. Våre nordiske naboland slengte seg på kampanjen, og alt endte tilsynelatende med noen møter der partene ble enige om å endre noen punkter i EULA-en.

Nå har derimot feiden igjen blusset opp ved at forbrukermyndighetene i Tyskland og Frankrike har meldt seg klar for strid på Norges side. Noe som også har fått teknologipressen rundt omkring i verden til å våkne opp. Til og med TV2 her hjemme viet denne helgens lørdagsintervju i Magasinet til Forbrukerombud Bjørn Erik Thon og hans kamp mot teknologi-giganten.

De europeiske forbrukermyndighetene har nå gitt Apple en frist til September hvor de krever at Apple fjerner sperrer i musikkfilene slik at disse også kan spilles på andre produsenters avspillere. I dag fungerer det slik at om du velger å kjøpe musikken fra iTunes Store, så kan du kun spille av filene på iPoder, enkelte mobiltelefoner og opptil 5 Macer eller Windows-maskiner om gangen. Du har også mulighet til å brenne musikken til CDer.

Problemet oppstår hvis du velger å kjøpe en annen musikkavspiller enn iPod. Er ditt neste kjøp feks en Creative Zen vil du ha en liten jobb å gjøre om musikkbiblioteket ditt består av mengder av musikk kjøpt fra iTunes. Da må du enten brenne all musikken til CDer og deretter importere dem inn igjen, eller bli en gråsonelovbryter ved å benytte et program som fjerner DRMen for deg. Utrolig irriterende er det uansett. Det hadde derfor vært svært deilig dersom forbrukermyndighetene får gjennomslag for sitt krav.

Hvis de får gjennomslag kan vi spille av musikken på alle de dingser vi vil. Men ikke bare det. Vi kan kreve at alle blekkpatroner skal fungere på alle printere. Playstationspill skal fungere på Xbox. Microsoft må åpne sin “Plays for Sure”-DRM og Zune-DRM. HD-DVD kan spilles av på Blu-Ray. Mac- og linuxbrukere kan endelig ta i bruk tjenester som NRK Nett-tv, TV2 Zumo, Filmarkivet.no, Prefueled, Musikkonline.no uten vansker. Kanskje kan vi også kreve at Gillette lager barberhøvler som takler andre blader enn Gillettes egne?

Skjer det? Neppe.

Det eneste som hjelper er om musikkbransjen selv setter standarden. Vil vi ha en digital musikkstandard som fungerer, bør utviklingsjobben overlates til noen som har interesser for musikerne. Ikke til noen som har som oppgave å selge iPoder eller Windows operativsystem.

Det er ikke en oppgave for verken Forbrukerombudet, Apple eller Microsoft, men bransjen selv. De har ansvaret for rotet, og de bør selv rydde opp i det.

1 kommentar:

Anonym sa...

Glimrende skrevet! :)