tirsdag, oktober 11, 2005

Filmarkivet.no - snart for alle?


For knapt ett år siden, den 18. November 2004, åpnet Filmarkivet.no de digitale slusene ut til en relativt stor del av befolkningen. Tjenesten,i regi av Norsk filminstitutt og NorgesFilm AS, tar sikte på å digitalisere og gjøre den norske filmarven tilgjengelig for alle. Via Filmarkivet.no skal man visstnok kunne se kortfilm, novellefilm, dokumentarfilm, spillefilm, historiske opptak, gamle reklamefilmer, undervisningsfilmer mm. I utgangspunktet et fantastisk og prisverdig initiativ og tilbud.

Men problemet er at jeg, og mange med meg, foreløpig ikke har hatt mulighet til å benytte tjenesten. For å se filmene må du kjøre operativsystemet Microsoft Windows, bruke Microsoft Internet Explorer 6.0 eller senere, ha tilgang til Microsofts WMs Active-X komponent (DRM), Microsoft Windows Media 9/10 Player støtte og individualisert Microsoft Windows Media Player.

Som macbruker har jeg tilgang til kun Windows Media Player 9 for mac, en mildt sagt crappy applikasjon som er strippet for funksjonalitet (egner seg nesten kun for å blidgjøre ulike konkurransetilsyn, eller å frustrere macbrukere) og oppdateres sånn ca hvert jubelår (siste versjon kom i 2003). Filmarkivet er altså i dag forbeholdt trofaste kunder av programvaregiganten Microsoft. Riktig nok inkluderer dette én gedigen flokk, men likefullt bare én flokk. Foretrekker du alternative operativsystem som Linux, Mac OS eller UNIX er du ekskludert fra tjenesten,

Nå ser det imidlertid ut til at ting kan endre seg. I følge spor ute på verdensveven, er det satt i gang et prosjekt for å utvikle et nytt distribusjonssystem basert på åpne standarder. Prosjektet, som er et samarbeid mellom Norsk Filminstitutt, Høgskolen i Østfold og NorgesFilm AS, har som målsetting å tilby Filmarkivet.no i mediespillerne Real Player, QuickTime og VLC. Videre satser de på å tilby tjenesten i nettleserne Netscape, Opera, Firefox, Mozilla, Safari og Konqueror. Samtidig ser man bla. også på formatvalg som forbereder tjenesten for en framtidig streaming av film til mobiltelefon.

Prosjektet som er støttet av Høykom startet 1. oktober og har en varighet på ett år.

Da gjenstår det bare å krysse fingrene for at prosjektet skal bli en suksess.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Selv bruker jeg Windows 2000 på den maskinen jeg sitter ved. Jeg kan heller ikke bruke filmarkivet.no.

Hvis det var noen trøst, liksom.

Anonym sa...

Her er det noko omstendelege svaret eg fekk når eg spurte om dette i april, om det skulle vera av interesse for nokon:


Som du skriver har vi valgt å slippe versjon 1 av Filmarkivet kun for
Windows,- og årsaken er DRM systemet og krypteringen. Det eneste fungerende
systemet for dette pr. i dag er windows basert. Vi har jobbet mye med å finne løsninger som bygger på åpne standarder, og ville selvfølgelig helst tilby Filmarkivet.no på åpne standarder, men pr. i dag finnes det dessverre ikke alternative systemer for DRM. Dette er noe vi vil prioritere framover, og vi håper å kunne finne en ordning på dette så snart som mulig.

Vi forvalter rettigheter for en masse mennesker som prøver å leve av de
filmene de lager,- og det er på ingen måte lett. For å sikre dem et minimum
av inntektsmulighet har vi individuelle rettighets og royalty avtaler for samtlige av filmene som i dag ligger på Filmarkivet.no. Dette forplikter oss til å sikre filmene så godt det lar seg gjøre.

Dert er ingenting vi heller ville en også å kunne tilby Filmarkivet.no også
for Mac brukere, men foreløpig kan vi ikke det. Årsaken ligger i DRM
systemet vi bruker for rettighetsbeskytteles og kryptering av filmene. Hverken Microsoft eller Apple har utviklet den nødvendige DRM modulen for Windows Media 9/10 for Mac. Dessverre.

Vi har også aktivt jobbet med Apple i forhold til QuickTime, og vært i
kontakt med QuickTime utviklerteamet hos Apple. Nyhetene fra dem var
nedslående m.h.t. utvikling av et sikkert DRM system for QuickTime. Det er rett og slett ikke utviklet enda.

Derfor har vi vært nødt til å slippe første versjon av Filmarkivet.no kun
for Windows. Men vi lover: Så snart alternativer foreligger med fullgod
sikkerhet når det gjelder digital rights management og kryptering lover vi at Filmarkivet.no skal utvikles og tilbys på Mac plattformen også.