søndag, juni 29, 2008

Netcom – en «iPhone killer»?

9 juni fikk vi vite at Netcom hadde sikret seg eneretten på å selge Apples splitter nye iPhone 3G i det norske markedet. Fredag lanserte Netcom de norske abonnementsprisene for iPhone, som sannsynligvis koster Netcom tusenvis av potensielle kunder.


iPhonen har blitt hypet i flere år allerede, og ikke helt uten grunn. På samme måte som iPoden endret musikkmarkedet for få år siden, er iPhonen en dings som har skapt, og vil skape ringvirkninger i telekommunikasjonsektoren. Da tenker jeg ikke på alle iPhone-kopiene der ute, men først og fremst på hvordan vi vil forholde oss til "mobilen". Og det er nettopp her jeg mener Netcom går i fella. Netcom har priset iPhone ut av markedet, og med dét spolerer de muligens en sjelden gyllen sjanse til å kapre store nye markedsandeler fra Telenor og alle andre konkurrenter.

Ikke en «telefon» – en «mobil»
Steve Jobs lanserte iPhonen med følgende stikkord under MacWorld i januar i fjor: «a revolutionary phone, a widescreen iPod, and a breakthrough Internet device».



Selv om det er en telefon, er den altså like mye en medieavspiller og internett-plattform. For meg, og mange med meg, er iPhonens ringefunksjon kanskje det minst interessante. Dagbladets Jan Omdahl skrev for noen uker siden en artikkel om iPhone med tittlen «Dette er ikke en telefon».

Omdahl har skjønt noe som jeg tror Netcom fundamentalt har undervurdert med de nye prisene. iPhonen er først og fremst en mobil internettdings. Apple har ikke en gang inkludert mulighet for å sende MMS med iPhone. Det betyr ikke at man ikke kan sende bilder med dingsen. Tvert i mot. Det er superenkelt. Forskjellen er at du gjør det via nettet, som e-post. Alt med iPhonen er sentrert rundt bruk av Internett.

Priset for fortiden
Netcom har av en eller annen uforståelig grunn delt iPhonekjøperne inn i kun 3 tradisjonelle mobiltelefonbruker-grupper: de som ringer og tekster enten lite, medium eller mye. Databruken er derimot inndelt i de som bruker lite (1GB i mnd), mindre (0,1 GB i mnd)  eller tilnærmet ingenting (0,25GB i mnd).

Er du som meg, en typisk «iPhonekunde» som ringer lite, tekster lite, men bruker mye data. Da har Netcom ikke et eneste abonnement som passer.

Tar vi utgangspunkt i Netcoms minst ufornuftige abonnement, iTalk small, vil du etter å ha sett 15 minutter av Dagsrevyen på nrk.no, eller en 2-3 youtubevideoer, brukt opp hele månedskvoten for datatrafikk. Den neste youtube-videoen du ser, eller sang som du laster ned via iTunes, vil koste deg 10 kr pr MB.

Tar vi så utgangspunkt i at iPhone har en makspris på 20 kr pr døgn 999,- pr mnd for data, vil månedsprisen for det billigste abonnementet plutselig sprette opp i 1000 1398,- kr i måneden! 

For å nå denne prisen er det altså nok at du surfer på noen få nettsider eller bruker mindre enn 2 minutter på YouTube pr dag. Da har altså ikke ekstrakostnader for tekstmeldinger eller ringing tatt med i betraktningen.

Makser du ut datatrafikken på de to andre abonnementene, som heller ikke krever mye, koster disse hhv 1299 1698 for iTalk medium og 1699 2098 for iTalk large pr. mnd. Det blir 11 998 16776,- pr år for det billigste, 15 588 20 376,- for det nest billigste og hele 20 388 25 176,- for det dyreste.  

Netcoms iTalk-abonnementpriser



Small

Medium

Large

Ringemin. / SMS

100

250

1000

Fastpris

399,-

699,-

1099,-

Fastpris pr år

4788,-

8388,-

13188,-

Årspris (inkl fri data)*

1198816 776,-,-

15588 20 376,-

20388 25 176,-





Månedsbeløp

999 1398,-

1299 1698,-

1699 2098,-




iPhone 3G 8GB

1.390,-

690,-

1,-

iPhone 3G 16GB

2.290,-

1.590,-

890,-

*forutsatt at iTalk-abonnementetene har en makspris på 20 kr pr døgn for databruk har en makspris på 999,- kr pr. måned

Dette altså for å bruke iPhonen til ikke annet enn det den er ment for. Bruker du den til å ringe med i tillegg, må du punge ut enda noe mere.

Jeg har vært netcomkunde i flere år, og har ventet på iPhonen siden de første ryktene begynte å svirre for ørten år siden.  Men dette er rett og slett i vel drøyeste laget, selv for meg.

Til tross for det gamle netcomslagordet «fremtiden er trådløs», er tydligvis ikke Netcom klar for fremtidens mobilbrukere. Årets «iPhone-killer» er det ironisk nok de selv som står for, og det før de har solgt en eneste modell. Way to go...

11 kommentarer:

Anonym sa...

Kanskje like greit å beholde den gamle telefonen og vente til Apple lanserer en iPod Touch med GPS.

Anonym sa...

Det er helt tydelig at NetCom ikke har skjønt hva iPhone er når du ser på prismodellen de legger opp til, for den er jo først og fremst en mp3-spiller og internettdings – med telefon attåt. Selv om iPhone er veldig stilig, er jeg glad jeg ikke har noen planer om å kjøpe den – det kommer definitivt til å koste mer enn det smaker hvis NetCom beholder denne prismodellen.

Anonym sa...

Jeg er helt enig i det du skriver her. Jeg kjøpte meg første generasjons-iPhone i fjor sommer via en kamerat i USA, og har siden da ventet på et ordentlig abonnement man kan bruke i Norge uten at det skal koste skjorta. Derfor gledet jeg meg til telefonen kom til Norge, for da antok jeg at det ville komme noen gunstige dataabonnementer for oss som bruker mye data, men ringer og sender lite meldinger.

Men her har Netcom bæsja seg selv på legget, så det blir spennende og se hvor dårlig salget egentlig går.

Anonym sa...

og det morsomme er at i alle andre land så selges Ifonen til like høye priser, kanskje bedre kamuflert i 18-24 måneders bindinger.

poenget mitt er at det er langt fra bare Netcom som bæsjer på leggen her da det er tydelig at Apple står rett bak mobiltelefonileverandørene og skal ha sin del av kaka der også.

Anonym sa...

Det vil ikke være 20 kr makspris på iTalk abb. desverre, spurte kundeservice om dette:

-------------------
Din henvendelse:
- Hei.

Jeg har siden nyheten kom om at iPhone skull ...

Svar fra NetCom kundesenter:
-

Hei, maksprisen på 20 kroner pr dag vil dessverre ikke gjelde for iTalk prisplanene.

mvh T*** L*****
Kundesenter NetCom as

Anonym sa...

WTF!? Ikke makspris. Det gjør jo abonnementet totalt ubrukelig!!!

Ole Bruseth sa...

@karl syvert Hvis det stemmer at det ikke er makspris på iTalk abonnementene, er Netcom enda mer utspekulert / dummere enn jeg fryktet. Jeg håper at det er en feilinformert kundekontakt som svarte deg.

På Netcoms hjemmesider står detfølgende:
«I pakken har du inkludert et antall SMS, ringeminutter og megabyte datatrafikk i mobilnettet. Trafikk og forbruk utover dette som f.eks spesialnummer, kortnummer, innhold og annet blir belastet som et NetCom SuperTalk abonnement, eller de prisene som er oppgitt i forbindelse med en tjeneste.»

Jeg tolker dette slik at Netcom følger SuperTalk-prisingen, som har en makspris på 20, Kr døgnet for data.

Hvis det derimot er slik at Netcom tar betalt for antall MB er det rett frem umoralsk og lureri, all den tid Netcom går ut og forteller at dette er et abonnement som er spesialtilpasset den høye databruken blant iPhone-brukere.

Sett at jeg har lyst å se en videopodkast på iPhonen. For eksempel en utgave av CNNs AC360. En episode er på rundt 20 minutter og er på typisk 150MB. Netcom forventer da at jeg skal betale 1500 Kr for å laste ned en 20 minutters tv-show. I drøyeste laget spør du meg.

Det eneste fornuftige er å bryte iTalk-abonnementet så fort som mulig. Tipper at konkurrentene kjapt kommer på banen med abonnementer som har mer spesialtilpasset iPhone datataplaner...

Ole Bruseth sa...

Her er en artikkel fra DinSide Data som gir noen gode alternativ til de ubrukelige iTalk-abonnementene.

Kan virke som Telenor kan vinne mye på netcoms abonnementstabbe...

Ole Bruseth sa...

Det viser seg nå at prisene er verre enn jeg hadde regnet med. I følge Netcom har de kun makspris pr måned og ikke pr. døgn. Denne maksprisen er satt til skyhøye 999, Kr. Det gjør at regningen blir betraktelig dyrere.

--------- NETCOM SVAR ------------

Din henvendelse:
- Er det makspris på datatrafikk for iTalk-abonnementene?

Svar fra NetCom kundesenter:
-

Det er ingen makspris per dag, men det ligger inne en makspris på kr 999 i måneden.

Ha en fin dag!

mvh **** *****
Kundesenter NetCom as

-------NETCOM SVAR SLUTT----------

Innlegget er oppdatert med de riktige prisene

beannar sa...

now a days i work for The Dow Jones Industrial Average, not to be confused with the Dow Jones Transportation index (which was the first index), is often called, "the Dow" or indexdjx: .dji and consists of thirty stocks which traditionally were industrial-based. But in recent years as the US economy has become more consumer-oriented, the index has seen a change in composition that no longer has much to do with direct industrial investment.

jenifer sam sa...

so the new invention true classic 123 movies was inevitable, practically human nature, that animation grew in tandem with cinema from the beginning. And it was only inevitable in the Internet age that someone, somewhere would give 123 movies hd trueclassics reviews all the best feature-length animated films from the 20th century and beyond, rank them, and call the guide something like the 140 Essential Animated Movies Ever to Watch Right Now! Which is what you’ll find b