tirsdag, juni 06, 2006

Jasså? Nå våkner De plutselig.

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon gikk ikveld på TV 2 Nyhetene, hardt ut mot Apples iTunes Music Store, og hevder at den er ulovlig.

I følge Thon er bindingen mellom musikken som kjøpes fra iTunes Music Store, og den digitale musikkavspilleren iPod, ikke tillatt etter norsk lov. Bindingene hindrer konkurranse og låser forbrukerene til én leverandør. Kulturminister Trond Giske stiller seg også bak kritikken.

Dette er vel og bra, og jeg er helt enig i kritikken. Det besynderlige er, at de ikke har reagert før nå.

Hvorfor går de kun etter iTunes Music Store og Apple? Er det fordi dette er første gang de opplever slike bindinger?

I så fall er det pokker meg på tide at de våkner opp!

Slike bindinger har vi som har benyttet alternative operativsystem (les: ikke Microsoft Windows) måtte ha forholdt oss til i årevis. Microsoft har i store trekk bygd sitt imperium på fundamentet Vendor lock-in, og EEE (Embrace, extend and extinguish). Det er ikke akkurat noe nytt.

Så spørsmålet blir da; hvorfor reagerer ikke forbrukerombudet og statsråd Giske også i forhold til Microsofts Windows Media DRM ,som låser forbrukerne til Microsofts Windows? Tør de ikke? Eller tror de at Windows Media er åpent siden man kan bruke det på så mange forskjellige (windows-)plattformer?

Vær konsekvent!




Technorati-merke: | | | | |

3 kommentarer:

Anonym sa...

Godt sagt! Men om det faktisk stemmer at det er imot norsk lov, så burde det jo være noen mulighet for oss vanlige folk å gjøre noe med det. True med å gå til søksmål, så skulle jeg tro at media blir interesert i det.

Anonym sa...

Enig i at de bør være konsekvente, men det er nå bra at de tar et tak mot The Corporate Man, enten den mannen heter Steve eller Bill. Denne bindingen de ulike selskapene tvinger på oss er en uting. Eksempelvis vil jeg gjerne bruke iPod, men mange av dens viktigste funksjoner er bundet opp mot en spiller jeg ikke kan fordra. En spiller som igjen er tett knyttet mot sin egen butikk (og ingen andre). Hvilket er suverent for leverandøren, men mindre heldig for forbrukere og vår valgfrihet, sett fra et forbrukersynspunkt er det f.eks meningsløst med ett sett data for mp3-spilleren, et annet for Winamp, og et tredje for last.fm. Leve åpne og interoperatible standarder.

Ole Bruseth sa...

i1277

Enig i at de bør være konsekvente, men det er nå bra at de tar et tak mot The Corporate Man, enten den mannen heter Steve eller Bill.

Steve Ballmer eller Bill Gates? ;P

Denne bindingen de ulike selskapene tvinger på oss er en uting. Eksempelvis vil jeg gjerne bruke iPod, men mange av dens viktigste funksjoner er bundet opp mot en spiller jeg ikke kan fordra.

Heldigvis er jeg fan av iTunes og er storfornøyd med samspillet iTunes-iPod, men jeg skjønner kritikken.

Er altså forsåvidt enig, men det finnes en rekke alternativer også for iPod hvis man leter litt rundt. WinAmp har blant annet støtte for iPoder.

Hvis du ønsker kan også bytte ut iPod-programvaren med tredjeparts systemer som Rockbox (som bla gir støtte for MP3, Ogg Vorbis, AC3, AAC, Musepack, Midi, AIFF, ALAC, FLAC, Shorten, WAV og Wavpack)



En spiller som igjen er tett knyttet mot sin egen butikk (og ingen andre).


Dette er heller ikke helt korrekt. iPoder støtter ikke musikkbutikker som selger låter med Windows-produktlåser, noe som for så vidt er forståelig (sett fra Apples synspunkt) siden iPod er et Apple-produkt og de ikke vil være en "nyttig idiot" for konkurrenten Microsofts produktlås.

Du kan derimot kjøpe musikkfiler fra butikker som ikke er befengt med slike produktlåser, som for eksempel eMusic (og en rekke andre).

Originalt støtter iPoden følgende formater: AAC (16 to 320 Kbps), Protected AAC (fra iTunes Music Store), MP3 (16 to 320 Kbps), MP3 VBR, Audible, Apple Lossless, WAV, og AIFF


Hvilket er suverent for leverandøren, men mindre heldig for forbrukere og vår valgfrihet, sett fra et forbrukersynspunkt er det f.eks meningsløst med ett sett data for mp3-spilleren, et annet for Winamp, og et tredje for last.fm.
Leve åpne og interoperatible standarder.


Her er jeg hjertens enig. Åpne standarder er det eneste riktige.