lørdag, mai 27, 2006

NRK.no - NettReklameKanal?

NRK har lenge jobbet med redesign av nettstedet sitt. Først var det noen av distriktskontorene som fikk hamskifte, og nå har turen kommet til Nett-TV. Noe er blitt bedre, men Nett-tv er ikke særlig imponerende.

Slik ser siden ut i Camino for Mac:




Foruten en radbrekket layout, i stor grad basert på proprietær Microsoft-teknologi, så legg merke til at NRK nå har gått i gang med reklamefilmer i starten av hvert klipp som vises i Nett-tv.

Er dette starten på en total kommersialisering av NRK?

Hva er forskjellen på analog distribusjon via eteren, i forhold til distribusjon via bits & bytes på webben?

Hvorfor må NRK lesse ned sine sider i reklame, mens feks søskenene, SVT, SR, YLE, DR og BBC, alle er reklamefrie? Er det fordi vi i Norge bruker det mildt sagt vage begrepet allmennkringkasting, og på en eller annen finurlig måte ikke anser Internett som kringkasting. Til forskjell fra eksempelvis SVT, DR og BBC, som alle benytter det opprinnelige public service som definisjon og grunnlag for sin virksomhet?

Trenger vi ikke en ekte public service kanal, fri for kommersielle bindinger, i det digitale Norge?

Nå når NRK og Stortinget skal stake ut veien for den fremtidige digitale mediebedriften NRK, håper jeg de begraver det utvannede allmennkringkastingsbegrepet, og baserer seg fullt og helt på den reklamefrie Public Service-tradisjonen. Hvis ikke er jeg redd NRK mister troverdigheten...

NRKs allmennkringkastingsvisjon :
Troverdighet og mangfold er kjernepunkter i NRKs virksomhet. Publikum skal være trygge på at det de ser, hører og leser hos oss er pålitelig, saklig og upartisk.[...]
[...]En vesentlig forskjell er at budskapet vi selger, ikke er kommersielt, men ideelt. NRKs visjon og virksomhetsidé er å fremme allmennkringkasting gjennom å informere, utvikle, utfordre og underholde publikum i Norge, ikke å generere avkastning til annonsører og eierne.
John G. Bernander
Kringkastingssjef



Technorati-merke: | | | | |

1 kommentar:

Anonym sa...

Veldig godt sagt! Sannsynligvis er det på grunn av M$-teknologien at jeg ikke får sett NRKs Nett-Tv med Firefox (holdt på kræsje)? Gikk jo ikke tidligere heller.